Oud brood

Lekkere recepten met oud brood
Hier vind u enkele mogelijkheden van recepten waarbij "oud" brood in word verwerkt. Zo hoeft u de rest van
uw brood niet weg te gooien. Ze kunnen echter nog steeds hergebruikt worden voor andere heerlijkheden. Voor wie deze recepte te veel tijd in beslag nemen kan men tijdens de wintermaanden ook eens denken aan de vogeltjes die buiten zoeken naar hun voedsel.

Verloren brood (wentelteefjes)
Benodigdheden: 4 sneden wit brood
30 cl melk
2 eieren
30 gr suiker
60 gr boter en suiker om te strooien.
Bereiding: Breek de eieren in een soepbord. Plet het eigeel met een klopper doe er de melk en de suiker bij en klop het geheel goed dooreen. Dompel er even de sneetjes brood in, net lang genoeg om ze te doordrenken van de vloeistof. Niet te lang anders valt de kruim uiteen. Daarna laat je ze bruinbakken in de pan zonder te vergeten vooraf boter in te smelten.Wanneer de broodsnede goudkleurig is nog even omdraaien en de andere zijde bakken. Dien op in een dessertbord en suikert met bloemsuiker of met bruine suiker. Je kan er ook confituur opdoen.

Croque
Benodigdheden Vierkante sneden van wit of bruin brood, Kaas (gruyère, chester, gouda, naar keuze). Gerookte hesp, boter, croque-monsieur ijzer of een bakpan.
Bereiding:  Je strijkt boter op twee sneden.Op een van de broodsnede leg je een snede ham en een snede kaas en je legt er een andere broodsnede er boven op . Je botert de twee buitenkanten van de broodsneden en je bakt ze. Indien je geen croque-monsieur-ijzer hebt, gebruik je een bakpan waarin vooraf boter hebt laten smelten. Je moet de bijde kanten laten bakken. Er bestaan verschillende soorten croque’s al naar gelang met bijhorende groenten,salade,ananas, tomaten,… enz. zonder de mayonaise te vergeten .

Broodpudding  
Benodigdheden: 300 gr oud brood,
1/2 L melk,
200 Gr kristalsuiker,
eieren, 50 Gr rozijnen ,vanille.
Bereiding: Begiet met lauwe melk het brood in een kom.Laat het brood hier in weken. Plet het daarna met een vork tot het een dikke brij vormt. Voeg er de rozijnen,vanille en de geklutste eieren bij. Laat ongeveer 45 minuten in een warme oven (200°C) bakken. Keer daarna om en laat
afkoelen of dien het warm op met eventueel een vruchten- of vanille saus.
   

Brood- en banketbakkerij