Bereiding

Bereiding

Hoe maakt men brood?

Vroeger en nu

De bakker mengt de bloem met water,vet,gist en als laatst het zout. Nu kan de bakker beginnen met kneden. Vroeger gebeurde dit in een trog en alles werd goed gekneed met de hand.Nu gebeurt alles machinaal met een grote kneder. Deze wordt door de bakkers spiraalkneder genoemd omdat zijn kneedarm de vorm van een spiraal heeft.Deze machine maakt twee bewegingen.Ten eerste draait de kneedarm en ten tweede draait de volledige kuip waarin het deeg zich bevindt in tegengestelde richting rond.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna laat men het deeg een tijdje rusten. Dat is de eerste rijs. Daarna weegt de bakker deegstukken af en geeft er een ronde vorm aan.Dan volgt er opnieuw een tweede rijstijd. Vroeger woog de bakker één voor één zijn broden af op zijn weegschaal.Nu gebeurt dit bij de meeste bakkers met een afweegmachine.Deze machine weegt de broden automatisch af. Het deeg komt in de trechter terecht en wordt via een systeem naar omlaag gezogen.Al naar gelang de diepte van de zuiger verkrijgt men kleine en grote broden.Wanneer de trechter terug naar achteren schuift,komt het afgewogen deegstuk naar boven en belandt het deeg op de transportband. Daarna komt het deeg in een opbolmachine waar de deegstukken rond worden gemaakt.

 

 

De deegstukken worden nu op een tapijt van de grote kar geplaatst. Deze kar komt nu in een rijstkast. Deze zorgt ervoor dat de broden bij warme temperatuur en hoge vochtigheid op de gewenste grootte rijzen.Vroeger bleven de broden gewoon rusten op de tafel in de warme en aarna laat men het deeg een tijdje rusten. Dat is de eerste rijs. Daarna weegt de bakker werkplaats of men stak de broden in een grote houten kast.

 

 

 

 

Na deze rustperiode zijn de broden klaar om in de oven te gaan.Vroeger moest de bakker eerst voldoende vuur maken onder zijn oven,na voldoende warmte kon hij de broden met zijn ovenpaal één per één in de oven steken.Nu rijdt de bakker met zijn kar uit de rijstkast en plaatst deze voor de oven. Door middel van een inschuifsysteem komen de broden van het tapijt in de oven.

 

 

 

Na ongeveer 45 minuten bakken bij een temperatuur van 250°C zijn de broden klaar.De broden worden nu nog altijd als vroeger uit de oven gehaald met de ovenpaal.De vers gebakken broden ruiken heerlijk. Maar pas op! De broden zijn nog heel warm. Nu nog wachten tot ze volledig afgekoeld zijn en ze kunnen naar de winkel gebracht worden. en krijgen daar netjes hun plaats in de rekken.

 


Brood- en banketbakkerij